Meest gestelde vragen (FAQ) over de abortusbehandeling bij ZEAZ en anticonceptie

< 3 dagen geleden

Als de onbeschermde seks korter dan 3 dagen geleden was, dan kun je bij de apotheek of de drogist de morning-afterpil (Norlevo®) kopen. Je hebt hiervoor geen recept van de huisarts nodig. Een morning-afterpil beschermt echter niet voor 100%.

3- 5 dagen geleden

Als je minder dan 5 dagen eerder onveilige seks heeft gehad, kan er ook een koperspiraaltje in je baarmoeder worden geplaatst. Dat voorkomt het doorgaan van de zwangerschap en beschermt je bovendien tegen een nieuwe zwangerschap. Dit kan via de huisarts.

Als je meer dan een week over tijd bent, doe dan een zwangerschapstest. Deze kun je bij de apotheek en drogist kopen. Als je niet zeker bent van de uitslag van de test, dan kunt u na een week nogmaals een zwangerschapstest doen.

Als uit de zwangerschapstest blijkt dat je zwanger bent dan zijn er vier mogelijkheden.

  1. De zwangerschap is gewenst:  Neem dan contact op met je huisarts of een verloskundigenpraktijk voor de zwangerschapsbegeleiding.
  2. Je bent ongewenst zwanger en kiest voor pleegouderzorg of afstand ter adoptie doen. De eigen huisarts of FIOM (fiom.nl) kunnen hierbij ondersteuning bieden. FIOM is gespecialiseerd in begeleiding bij onbedoelde zwangerschap, abortus en afstand doen.
  3. Je bent ongewenst zwanger en kiest voor en afbreking; dan zijn een overtijdbehandeling of abortus de mogelijkheden. Neem contact op met je huisarts die je kan doorverwijzen naar ons, of neem rechtstreeks contact met ons op. (www.zeaz.nl).
  4. Je twijfelt wat je wil; Het nemen van een van de bovengenoemde beslissingen is lastig. Hoewel je zelf de beslissing moet nemen, is het vaak prettig als je dit met iemand kan bespreken. Hiertoe kan je ook een afspraak maken met ZEAZ, je huisarts of FIOM.

Bij ZEAZ is een behandeling tot en met 12 weken mogelijk.

Meestal kun je binnen een week een afspraak krijgen.

Per 1 januari 2023 vervalt de wettelijk verplichte minimale bedenktijd (die geldt als je langer dan 6 weken en 2 dagen zwanger bent) voor de afbreking van je zwangerschap. Dit betekent dat als je bij ons in de kliniek komt omdat je je zwangerschap wilt afbreken, je niet meer verplicht wordt om hier minimaal 5 dagen over na te denken. Vanaf 1 januari 2023 gaat de arts met jou in overleg welke bedenktijd jij nodig hebt om tot een weloverwogen besluit te komen. Deze bedenktijd kan korter zijn dan 5 dagen waardoor het mogelijk is dat de afbreking op dezelfde dag start. De bedenktijd kan ook langer zijn dan 5 dagen afhankelijk van je situatie.

Een verwijsbrief van je huisarts of een andere arts is niet noodzakelijk maar mag.

Als je liever niet naar je eigen (huis)arts gaat, kun je met één van de artsen van ZEAZ spreken over je voornemen tot het afbreken van de zwangerschap.

Als je 15 jaar of jonger bent, dan moeten jij en je ouders of een voogd of volwassen vertrouwenspersoon toestemming geven voor de behandeling. Als je jouw ouders niet op de hoogte kan brengen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0113-296737.

Ben je 16 jaar of ouder, dan heb je geen toestemming van je ouders nodig.

Bij een bezoek aan ZEAZ

  • een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs
  • Nederlandse ziektekostenverzekeringspas. Als je niet verzekerd bent, dien je een inschrijvingsbewijs van de gemeente (BRP= basisregistratie persoonsgegevens) mee te nemen.
  • eventueel de verwijsbrief van de huisarts of andere arts, maar dit is niet noodzakelijk

In geval van een zuigcurettage: (Locatie ADRZ  Vlissingen)

  • extra ondergoed
  • maandverband
  • toiletartikelen

Bij een zwangerschapsduur tot en met 12 weken mag je in de loop van de middag weer naar huis. Gemiddeld ben je 3 uur in de kliniek.

Het is belangrijk dat je voor de behandeling slechts een licht ontbijt neemt. Je mag een lichte maaltijd zonder melkproducten nemen. Je mag tot de afspraaktijd heldere vloeistoffen drinken, zoals bijvoorbeeld water, thee en appelsap. Als je in de kliniek bent mag je niet meer drinken en roken. Wanneer je eigen medicatie hebt, moet je dat bij het maken van de afspraak melden. Doorgaans kun je de eigen medicatie zoals gewoonlijk gebruiken, ook op de dag van de behandeling.

Bij binnenkomst neem je plaats in de wachtruimte. Je wordt binnen geroepen door de arts of verpleegkundige. Vervolgens voer je eerst een gesprek met de arts of verpleegkundige. De arts maakt een echografie, en stelt vast hoe lang je precies zwanger bent. Vervolgens bespreek je de mogelijke behandeling. Ook wordt de keuze voor anticonceptie bespreken.

De abortuspil kan meestal gelijk meegegeven worden.

Een eerdere abortus geeft geen lichamelijke problemen voor de behandeling.

Tot en met 9 weken zwangerschap kun je kiezen voor de abortuspil. Je krijgt in de kliniek een 1e medicijn met een “anti-zwangerschapshormoon” dat er in de meeste gevallen voor zorgt dat de zwangerschap zich niet verder ontwikkelt. 24-48 uur later neem je thuis het 2e deel, tabletten die je vaginaal inbrengt. Deze doen de baarmoederspier samentrekken zodat de vrucht wordt afgestoten.

Je kunt van 7 t/m 12 weken kiezen voor een zuigcurettage onder plaatselijke verdoving.  Het baarmoederhalskanaal wordt via de vagina verdooft en iets wijder gemaakt. Vervolgens wordt een dun buisje ingebracht en het weefsel afgezogen.

Bij behandeling met plaatselijke verdoving slaap je niet en voel je wat er gedaan wordt. Of de ingreep meer of minder pijnlijk is, zal voor iedere vrouw verschillend zijn. Je voelt meestal wel flinke krampen tijdens en na de behandeling. Dit gevoel is het beste te vergelijken met sterke menstruatiekrampen. De ingreep duurt maximaal 10 minuten.

Je partner of begeleider kan bij het gesprek en het vooronderzoek door de arts of verpleegkundige zijn. De arts zal je ook een moment alleen willen spreken. Het is niet mogelijk dat je partner of begeleider bij een zuigcurettage aanwezig is.

De kans op een complicatie tijdens of na de ingreep is uiterst klein en neemt toe met de duur van de zwangerschap. Mogelijke complicaties kunnen zijn: overmatig bloedverlies of lichte beschadiging van de baarmoeder en verklevingen. Aanvullende behandeling in een algemeen ziekenhuis in onze regio, waarmee wij een samenwerkingsovereenkomst hebben, kan in dat geval nodig zijn (< 0,2%).

Als je je onzeker voelt of moeite heeft een beslissing te nemen, kun je contact opnemen met de FIOM, een instelling die hulp biedt bij ongeplande zwangerschap. Voor een adres in uw omgeving kun je kijken op de website www.fiom.nl. Op de dag van de behandeling kun je voor de ingreep uitgebreid spreken met één van de verpleegkundigen.

In het algemeen heeft de behandeling geen nadelige invloed op volgende zwangerschappen. De eerstvolgende menstruatie kun je 4 tot 6 weken na de abortus verwachten.

Om infecties te voorkomen mag je, zolang je ruim bloedverlies hebt, na de behandeling geen seks hebben. In deze eerste week mag je ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen. Wel mag je douchen.

Aansluitend aan de behandeling kan je een spiraal laten plaatsen. Bij een behandeling met de abortuspil gebeurd de plaatsing van het spiraal bij de nacontrole, 4 weken na de behandeling. Bij een curettage behandeling kan het spiraal direct geplaatst worden bij de behandeling.  Voor het actuele tarief voor de plaatsing van de spiraal kun je contact met ons opnemen. Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een gedeelte van) de kosten van de spiraal en/of (een gedeelte van) het tarief voor de plaatsing van de spiraal. Voor informatie omtrent de vergoeding kan je contact opnemen met je verzekeraar.

Als je in Nederland woont of werkt, hoef je niet voor de behandeling te betalen en worden de kosten volledig vergoed door het Ministerie van VWS. Bij ZEAZ kan de abortusbehandeling anoniem plaatsvinden. Je zorgverzekeraar wordt niet op de hoogte gesteld en je betaalt geen eigen risico. (Bij een behandeling in het ziekenhuis gebeurt dit wel.)

Om vast te stellen of je in aanmerking komt voor vergoeding, hebben wij je geldige verzekeringspas of polis van je ziektekostenverzekering nodig. Verder vragen wij je een geldig identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, mee te nemen. Als je geen Nederlandse zorgverzekering hebt dan is een uittreksel basisregistratie personen (BRP) nodig. Dit is verkrijgbaar bij de gemeente waar je woont.

Als jouw situatie niet voor vergoeding in aanmerking komt, betaal je de kosten zelf. Voor de actuele prijzen kun je contact met ons opnemen: 0113-296737. Indien je weinig financiële middelen hebt proberen we samen een oplossing te vinden.

Wij gaan zeer zorgvuldig om met je persoonsgegevens en geven alleen informatie aan familie of bekenden als je daarvoor uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven.

Hoe geschikt een bepaald anticonceptiemiddel voor iemand is, hangt af van verschillende factoren. ZEAZ helpt graag bij het kiezen van een geschikte methode voor jou en je partner.

Bij een onregelmatig leven, kan het lastig zijn om een middel te gebruiken waar u iedere dag aan moet denken. (zoals de pil).  Als je op dit moment niet zwanger wilt worden maar over een tijdje (misschien) wel, is sterilisatie geen goede keuze. Als je geen vaste partner hebt, worden condooms geadviseerd, ook in geval van gebruik van andere anticonceptie! Dit om te voorkomen dat je een SOA (geslachtsziekte) oploopt. Je verzekering dekt vaak (een deel van ) de kosten van anticonceptie.

Dat is niet erg, want een half uur na het inbrengen van de vaginale tabletten is de werkzame stof voor het grootste deel opgenomen. Daarom adviseren we je om na het vaginaal inbrengen van de tabletten een half uur te gaan liggen. Resten van de tabletten kunnen met het bloedverlies mee komen.

Ja, je krijgt bloedverlies, vaak met stolsels. Kortdurend veel bloedverlies is normaal. Wanneer meer dan 2 uur lang, 3 dikke maandverbanden in één uur doorweekt zijn en het bloedverlies niet minder wordt, is het erg veel bloedverlies. We adviseren je in dat geval contact op te nemen met de kliniek of de huisarts(enpost)

Veelgestelde Vragen