Periode na de behandeling

De eerste dagen en weken na de behandeling

We adviseren zolang je hevig bloedverlies hebt (meestal de eerste week), geen vaginale seks te hebben, geen tampons te gebruiken, niet te zwemmen of in bad te gaan (douchen mag wel). Je kunt nog 1-2 weken zwangerschapsklachten (bijvoorbeeld misselijkheid) hebben.  De eerstvolgende menstruatie kun je 4 tot 6 weken na de abortus verwachten.

In het algemeen heeft de behandeling geen nadelige invloed op volgende zwangerschappen.

0113 - 296737

Nacontrole

Na 4 weken dient er altijd een zwangerschapstest herhaalt te worden, om zeker te zijn dat de zwangerschapsafbreking volledig gelukt is. We spreken een nacontrole met je af afhankelijk van jouw situatie, behandeling en voorkeur. Dat kan bijvoorbeeld zijn: Een zwangerschapstest na 4 weken met een telefonische nacontrole of een fysieke nacontrole met een echo. Tijdens de nacontrole bespreken we hoe het is gegaan, hoe het nu met je gaat en wordt eventuele (aanpassing of controle van) anticonceptie besproken.

In overleg met jou kan de nacontrole eventueel ook bij je huisarts.

Een zwangerschapsafbreking is vaak een emotionele gebeurtenis. Je gevoelens kunnen dubbel zijn. Je kunt je opgelucht voelen over je keuze. Ook kun je, vooral in het begin, verdriet, schuldgevoel, schaamte of spijt voelen. Deze emoties zijn normaal. Bespreek je gevoelens eventueel met je partner of naasten. Je kunt ook contact opnemen met ons centrum, je huisarts of met Fiom, een instelling die hulp biedt bij abortusverwerking. Kijk op www.fiom.nl voor meer informatie.

0113 - 296737
Periode na de behandeling