Behandelingen

Welke behandeling heb je nodig?

De behandeling die je nodig hebt hangt af van het aantal dagen/weken dat je overtijd bent.
Tot 16 dagen kom je in aanmerking voor de overtijdbehandeling. Tot 9 weken de Abortuspil. En tot 12 weken is een zuigcurretage mogelijk.

Overtijdbehandeling Abortuspil Zuigcurretage

Overtijdbehandeling

<6 weken en 2 dagen

Als je tot en met 16 dagen overtijd bent, kom je in aanmerking voor de overtijdbehandeling.

Dit gaat door middel van de abortuspil. Deze behandeling bestaat uit twee medicijnen: op dag 1 en dag 2 of 3. Het eerste medicijn (de abortuspil, mifepriston) zorgt er in de meeste gevallen voor dat de zwangerschap niet verder doorgroeit. Het tweede medicijn (misoprostol) wat je 24-48 uur later vaginaal thuis inbrengt, leidt tot een bloeding waarmee je de zwangerschap verliest.

Voor een overtijdbehandeling geldt, dat je geregeld maar weinig bloedverlies hebt en dat er geen wettelijke bedenktijd van 5 dagen geldt.

0113 - 296737

Abortuspil

van 16 dagen overtijd tot 9 weken

Het is mogelijk een zwangerschap af te breken met een zogenaamde abortuspil. Dit kan tot 9 weken zwangerschap. Deze behandeling bestaat uit twee medicijnen: de 1e slik je door, de 2e gebruik je vaginaal 24-48 uur later. (je krijgt een instructieblad mee)

In de kliniek krijg je de 1e pil,  mifepriston, om te slikken. Dat zorgt er in de meeste gevallen voor dat de zwangerschap niet verder doorgroeit. Meestal merk je niks, soms heb je licht bloedverlies

Het 2e deel, 4 tabletten misoprostol krijg je mee naar huis. Deze tabletten breng je 24-48 uur later, vaginaal in. Waarna je een half uurtje gaat liggen. Ook als je al wat bloedverlies hebt gehad, moet je deze gebruiken. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt en de zwangerschap wordt afgestoten. Dit veroorzaakt pijn en bloedverlies. De bloeding begint meestal 2-6 uur na het inbrengen van de vaginale tabletten. Zowel het bloedverlies als de pijn kunnen langer duren en erger zijn dan een normale menstruatie. Ook kun je wat stolsels verliezen. Je kunt de tabletten soms weer met de bloeding verliezen, dat is niet erg. De werkzame stof is binnen een half uur opgenomen. We adviseren je goede pijnstilling te nemen, in verband met de soms flink pijnlijke krampen. Je kunt van de misoprostol soms lichte koorts krijgen of misselijkheid en diarree.

Er moet tijdens deze dag een volwassene direct beschikbaar voor jou zijn, die op de hoogte is van de abortus.

Het voordeel van de medicamenteuze behandeling is dat er geen risico is op littekenweefsel of verklevingen in de baarmoeder.  Als je in de toekomst zwanger bent heb je mogelijk minder kans op een vroeggeboorte dan na een zuigcurettage.

0113 - 296737

Zuigcurettage

7 – 12 weken

Vanaf 7 weken en tot en met 12 weken is een zuigcurettage mogelijk. Momenteel bieden we alleen een curettage met plaatselijke verdoving aan. Deze behandeling wordt altijd uitgevoerd op de poliklinische operatiekamer van het ADRZ, locatie Vlissingen. Deze ingreep wordt in overleg met jou gepland, en is altijd op een andere dag dan je bezoek in de kliniek te Goes. Voorafgaand aan de zuigcurettage is het belangrijk dat je bloedgroep en resusfactor bij ons bekend zijn. Deze kun je opvragen bij je huisarts en naar ons doormailen minstens één dag voor de behandeling. Wil je niet dat je huisarts van de behandeling op de hoogte is, dan zullen wij dit bloedonderzoek zelf aanvragen. Bij een negatieve resusfactor geven wij direct na de behandeling een antistof injectie.

We adviseren je, dat iemand je brengt en haalt, alleen reizen of autorijden is niet verstandig.

Je meldt je te Vlissingen een uur tevoren, voor een kort gesprek met de arts. Je krijgt dan alvast pijnstillers, alsook 2 tabletten misoprostol, om je baarmoederhals iets weker te maken. Je kunt hele lichte krampen en bloedverlies hebben.

Op de behandelkamer lig je op een gynaecologische stoel. Via een eendenbek (speculum) kijkt de arts naar je baarmoederhals, en geeft 2 prikken naast je baarmoederhals ter verdoving.

Met een dun buisje, wordt de baarmoeder leeggezogen. Tijdens de ingreep van 5 tot 10 minuten, voel je krampen zoals tijdens een menstruatie. Je krijgt 2 tabletten antibiotica als voorzorgsmaatregel. Na de behandeling blijf je ongeveer 1 uur in de kliniek ter controle. De totale verblijfsduur is circa 2-3uur. We geven je instructies mee voor thuis, ook ten aanzien van pijnstilling na de ingreep.

Na een curettage kun je aansluitend aan de behandeling een spiraal laten plaatsen.

In het algemeen heeft de behandeling geen nadelige invloed op volgende zwangerschappen

0113 - 296737

Risico op complicaties

De kans op een complicatie tijdens of na de behandeling is uiterst klein. Mogelijke complicaties kunnen zijn: overmatig bloedverlies of beschadiging van de baarmoeder (bij zuigcurettage), hetgeen later verklevingen kan veroorzaken. Aanvullende behandeling in een algemeen ziekenhuis kan in dat geval nodig zijn (< 0,2%).

Daarnaast kan het voorkomen dat een prille zwangerschap toch niet is beëindigd of dat er restweefsel in de baarmoeder is achtergebleven. In dat geval kan de arts besluiten dat aanvullende medicatie of een curettage nodig is.

13 weken of langer zwanger: Indien bij echo-onderzoek blijkt dat je ten tijde van de behandeling verder dan 13 weken zwanger bent zullen wij je doorverwijzen naar een andere kliniek

0113 - 296737
Behandelingen