Anticonceptie
De mogelijkheden
Na een abortus kun je meteen weer zwanger worden. Daarom is het belangrijk om op tijd met anticonceptie te beginnen. Graag adviseren we je over de mogelijke voorbehoedsmiddelen, zoals de pil, een spiraal, anticonceptiering, anticonceptiepleister, onderhuids anticonceptiestaafje (Implanon) of de prikpil.
Als je een chirurgische abortus hebt gehad kan de arts direct daarna een spiraaltje plaatsen. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Ook kan bij de nacontrole een spiraaltje worden ingebracht. In sommige gevallen vergoedt je zorgverzekering de kosten van een spiraal of de plaatsing. Neem contact op met jouw zorgverzekering voor meer informatie over een mogelijke vergoeding en eventuele voorwaarden die zij hanteren.
Je kunt natuurlijk ook altijd met je huisarts de anticonceptie bespreken.
Welk anticonceptiemiddel past het beste bij mij?
Hoe geschikt een bepaald middel voor iemand is, hangt af van verschillende factoren. Graag kijken we samen met jou en eventueel je partner wat voor jou een geschikte methode is.
Een paar voorbeelden:
- Als je een verhoogde kans op trombose hebt, zijn anticonceptiemiddelen met hormonen vaak niet de beste keuze.
- Als je een onregelmatig leven leidt, kan het lastig zijn om een middel te gebruiken waar u iedere dag aan moet denken.
- Als je op dit moment niet zwanger wilt worden maar over een tijdje (misschien) wel, is sterilisatie geen goede keuze.
De betrouwbaarheid van anticonceptie
Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar. De betrouwbaarheid van de meeste middelen en methoden hangt sterk af van hoe je het middel gebruikt.
Niet tevreden over je huidige anticonceptie?
Heb je klachten of ben je niet tevreden over je huidige pil of anticonceptiemethode? Informeer bij ons naar een goed alternatief.